Menu      

Böngésző teszt

Ezúttal egy nagyon kényes témára szeretnénk evezni, a legtöbb embert a böngészők osztanak meg mindenki valamire esküszik és használja, de általában elsőként a gyorsaságot hozzák fel az emberek. Mi is mértünk, de elmondhatjuk már rég nem a gyorsaság számít.

Saját házi tesztünkben kíváncsiak voltunk, hogy a totalstudio.hu főoldala melyik internetes böngészőben mennyi idő alatt töltődik be. A körülmények ugyanazok voltak széles sávú 10Mbites internet kapcsolat szokványos kétprocesszoros számítógép 2G RAM-al Windows XP-n. Mérésre a lehető legegyszerűbb programot használtuk, ami a Sardine Software Egg Timer Plus 3.12 nevet viseli, annak is a stopperes részét. Nagyon nem bonyolítottuk túl a böngészést enter + a stopperen klikk egy időben módszerrel indítottuk az órát pedig akkor állítottuk le, amikor a böngésző teljesen befejezte a töltést, vagyis a folyamatjelzője eltűnt/átváltozott. Természetesen a gyorsítótárat mindenhol kiiktattuk. Íme a mért eredmények:

Böngésző Betöltés (sec)
Firefox(3.6) 5,6
Opera (10.6) 5,7
Google Chrome (5.0) 5,9
Safari (5.33) 5,9
Internet Explorer 8
6,9
Internet Explorer 7 7,0
Internet Explorer 6 7,1

Alapvetően tehát látható, hogy megváltást egyik sem hoz senki számára. Méréseink alapján minden cégnek igaza van amikor a következőket mondja:

Firefox: World's best browser. Faster, more secure & customiseable
Opera: The fastest browser on Earth
Chrome: Browse the web, Chrome Fast

Így hát kár azzal dobálózni, hogy ez gyorsabb meg az gyorsabb a böngészők szépen lassan láthatóan elérik a határokat, ha valakinek jó internetes kapcsolata van másodpercek alatt megkapja a tartalmat függetlenül attól, hogy melyik felületet választja. Egyértelműen manapság az számít, hogy mennyire személyre szabható egy böngésző milyen kiegészítőket szerezhetünk be hozzá és ebben továbbra is a Firefox vezet toronymagasan, nyomában lohol a Google, amelyhez egyre több és több fejlesztés jelenik meg, de beindult a Safari piaca is a többiek viszont továbbra sem kínálnak kellő felületet így az Opera és az IE ilyen szempontból nagy hátrányban van noha előbbihez beszerezhetőek Widgetek, de azok általában semmire sem jók.

Szerintünk nagyon sokat számít, hogy egy böngésző miként néz ki de viszont ez annyira szubjektív dolog, amit talán kár is nézni, főleg, hogy számos browser egyedileg skinelhető is. Ha viszont az alap felállítást nézzük szerintünk egyértelműen az Operának sikerült legjobb külalakot összehoznia, nyomában a Safari, ami egyszerű de szép, majd a Chrome és az IE legvégül a Firefox, ami már hosszú ideje nem változtatott a külalakján, viszont jön az új külső, ami a screenshotok alaján rögtön előbbre robbantja majd ezen szubjektív toplistán a tűzrókát.

Fontos szempont még, hogy alapból mennyi extrát tartalmaz egy böngésző, tehát minden extra letöltése nélkül miket kapunk. Ebben a listában is az Opera magasan veri az összes többi böngészőt, hiszen letöltésével nem csak egy browsert kapunk felszerelve olyan nagyszerű dolgokkal mint a webfejlesztéshez elengedhetetlen Firebughoz nagyon hasonlító Dragonfly, hame egy levelezőt hírcsatorna olvasót és szinte mindent egyben. Az Operát követi a Chrome, amely szintén alapból tartalmaz Firebug másolatot így a fejlesztők számára valamivel jobb, de persze a minősége hagy némi kívánni valót, de ezeken túl az összes böngésző csak böngésző


Egy szó mint száz a dobógót Mi az alábbiak szerint állítanánk össze:

1. Firefox
2. Opera
3. Google Chrome

Böngésző teszt

#totalstudio