Menu      

Firefox 4 béta, benyomások

Ismerkedjünk meg egy kicsit a Firefox új verziójával, amely az 1.4-es sorszámot kapja és jelenleg béta 6-8 fázisban tart.
Hamarosan érkezik a végleges Firefox 1.4 verzió, de már most is számos követője van. Az országban jelenleg a Firefox felhasználók vannak döntő többségben, hiszen a legutóbbi felmérések alapján több mint 52% használja az ingyenes böngésző valamely verzióját.

Először is ismerkedjünk meg azokkal az újdonságokkal, amiket a Firefox 4 magával, hoz az előző verziókhoz képest:

  • A fülek felülre kerültek, ami egy opcionális választható lehetőség, de mindenképp hiányzott már. kicsit Chrome Style
  • A menüket egyetlen Firefox gombra cserélték, amely a bal felső sarokban található meg, kicsit Opera Style
  • Amikor elkezdünk beírni valami a címsorba és olyan találat jön ki, ami már nyitva van arra azonnal válthatunk
  • Teljesen új felület, a színes ikonokat egyszínűre váltották
  • Új Add-on (Kiegészítő) kezelő érkezett, nagyon hasonló a Google Chrome-hoz
  • A Stop és Újratöltés gombokat egybe gyúrták
  • Alkalmazás fülek bevezetése, amik gyakorlatilag olyan fülek,amik egyetlen ikonból állnak és a böngésző indításakor betöltődnek. Egy oldal alkalmazás füllé alakításához nyomjunk jobb gombbal a fülre majd válasszuk ki az említett opciót
  • Új fül kezelés ami a ctrl+space-el elérhető. Ezzel a funkcióval csoportokba rendszerezhetjük füleinket és elvileg gyorsabban szétnézhetünk köztük. Szerintünk ez a funkció elég felesleges, de akinek kell használja
  • Windows7 alatt mostantól az IE-hez hasonlóan a megnyitott tabok külön kis előnézetként jelennek meg a tálcán (kikapcsolható)
  • A Könyvjelzők eszköztár egy gombba lett pakolva, de vissza cserélhetjük ha akarjuk
  • Összeomlás védelem, amely védi a böngészőt a Flash, Silverlight vagy Quicktime összeomlásoknál, úgy mint a Chrome-ban nem a böngésző fagy le csak a plugin
  • CSS Transitions bevezetése, mostantól tehát CSS-ből tudunk animálni, megjeleníteni mozgatni, amit persze nem sok böngésző támogat még, tehát kár máris nekiugrani a tutorial-oknak
  • WebGL támogatása, azonban ez a funkció egyelőre alapból ki van kapcsolva tehát kár vele foglalkozni
  • Natív támogatás a HTML5 HD videókhoz és a WebM videó formátumokhoz
  • Web fejlesztők számára támogatás a websockets alacsony rendszerigényű kommunikációs API használatához
  • A web fejlesztők mostantól frissíteni tudják a címsorban található URL-t a lap frissítése nélkül is a HTML History API- val
  • Még gyorsabb oldal renderelés (megjelenítés) a lazy frame rendering felhasználásával
  • Az oldalak gyorsabb betöltése érdekében az előzményeket is olvassa a böngésző
  • Új HTML5 parser
  • Több HTML5 form funkció
  • Szinkronizálás, amivel a Mozilla, vagy más hálózaton tárolhatjuk böngésző adatainkat így akár az otthoni és munkahelyi gépünk is azonos könyvjelzőket, előzményeket, mentett jelszavakat használhat. Sajnos a kiegészítőket még nem lehet ily módon szinkronizálni úgy mint a Chrome-ban.
  • Bevezetésre került a Direct2D, ami egyelőre ki van kapcsolva. A funkció Windows operációs rendszeren teszi lehetővé, hogy DX10-es kártyák besegítsenek hardveresen a böngészőnek a megjelenítésbe így levegyék a processzor válláról a terhet.





Ezek lennének tehát az újítások, amik közt sajnos hiába keressük az egy lap egy processz funkciót, hiába ígérték nem jött egyelőre bár lévén belekerült egy összeomlás védelem talán nem is olyan fontos,hogy minden lap külön feladatként terhelje a processzort, noha az gyorsabb és biztonságosabb is lenne. Az újítások mindenképp sokat segítettek a Firefox-nak hiszen láthatóan gyorsabban tölti be az oldalakat és igen szebb is lett. Sajnos az első indulás továbbra sem lett gyorsabb de aki Firefoxot használt eddig az ezen meg sem fog lepődni.

A korábbi kiegészítők nagy része működik nagy része pedig nem az új rendszeren. Bár az addon gyártók igyekeznek mégis amíg nincs kint a végleges verzió addig ne számítsunk csodákra. Megoldás persze van, ha feltelepítjük a Add-on Compatibility Reporter 0.6 nevü kiegészítőt, akkor minden régebbi kiegészítőt felrakhatunk és megnézhetjük,hogy működnek-e.

Ennyit az általánosabb részéről az új Firefoxnak, amely ha elér a teljes verzióig biztosan mindenki számára jó választás lesz, Mi is csak ajánlani tudjuk.

Most pedig térjünk át a fejlesztők számára fontosabb részekre, hiszen a 4-es verzió bétáját már érdemes most minden fejlesztőnek leszedni és kipróbálni.

Alapvetően a főbb kiegészítők működnek az új béták alatt, a már említett kiegészítő telepítése után. A legnagyobb probléma talán a Firebug kiadott verzióival volt ugyanis jQuery alatt nem működtek az ajax callback-ok (az ajax hívások után az érték nem került vissza a kiválasztott target DIV-be ugyanakkor maga az ajax lefut), hogyha fel volt rakva a Firebug1.6 vagy az 1.7. Ezt a problémát a Firebug készítői az 1.7X.0a3 verzióban kijavították, így teljes értékűen használható a kiegészítő ismét. MAJDNEM!

Info: bizonyos esetekben továbrra sem működhet az ajax callback, amennyiben ilyet tapasztasz kettő dolgot tehetsz, vagy letiltod a firebugot, vagy frissíted az oldalt a Firebug használata nélkül (ne legyen nyitva a Firebug konzol)

Toolbarok tekintetében a Web Developer 1.1.8 toolbar szerencsére működik a béta alatt is, tehát ezzel sincs semmi gond. AZ Yslow nálunk nem ment, tehát az oldalak gyorsaságát egyelőre ezzel az alkalmazással nem nagyon tudjuk tesztelni.

A Firefox 4 ingyenes bétáját a lenti linkről lehet leszedni. A régi Firefox telepítést nem írja felül, tehát a 3.6 és a 4-es Firefox elférnek egymás mellett, csak a kiegészítőket ellenőrzi minden indításkor a rendszer.

Firefox 4 béta, benyomások

#totalstudio