Menu      

Melyik a leggyorsabb böngésző?

Pár éve még mindenki a 3DMark-on lógott és tesztelgette, hogy mit bír a gépe, az internet rohamos terjedésével most már az kezd számítani, hogy a gépünk és a böngészőnk mire képes, hiszen egyre inkább abba az irányba haladunk, hogy megszűnjenek az operációs rendszerek és mindenki a felhőbe térjen át.
Először is érdemes letisztázni mi is az a felhő. A felhő vagyis Cloud egy szépen lassan elterjedő fogalom, jelenleg arra szolgál, hogy adatainkat, beállításainkat tároljuk a neten és így bármilyen gép elé is ülünk, azokat egy pillanat alatt elérhetjük vagy alkalmazhatjuk a rögtönzött gépen. Ennek tovább fejlesztéseként a multik elkezdték gyártani a webes alkalmazásaikat, amik kiszorítják folyamatosan az asztali alkalmazásokat (Online Word, Google Docs stb.) a következő lépés pedig az operációs rendszerek leváltása, ahol már minden a neten van a gépünkre nem kell más csak egy böngésző. A Google serényen dolgozik ezen a téren is és valószínűleg ők fognak elsőként kijönni az OS-t kiváltó rendszerükkel, amit persze várunk és kíváncsiak vagyunk, viszont ettől függetlenül a lényeg a böngésző!
A piacon számos böngésző található és mindegyik más sebességet produkál, vannak jók és kevésbé jók, manapság egyértelműen a sebesség számít míg második helyen olyan fontos dolog található mint a kiterjesztések kezelése.

Ebben a két témában egyértelműen a Google Chrome és a Firefox jár az élen, hiszen mindkettőhöz lehet gyártani kiterjesztéseket, ha úgy tetszik beépülő alkalmazásokat, amik megkönnyítik vagy megokosítják alap böngészőnket. A piacon megtalálható Safari, Opera és Internet Explorer böngészők sajnos nem tudják ezeket ezért komoly hátránnyal indulnak, noha az Opera kiemelhető a csoportból, hiszen javarészt a legfontosabb kiegészítőket saját maguk beépítik a szoftverbe és úgy nevezett gadgetekkel még dobhatunk is rajta, de mégse az igazi. Itt viszont komoly változások lesznek, hiszen a Chrome 11 alfa verziója már támogatja a kiterjesztéseket!

Gyorsaság tekintetében még nagyobb a szakadék a böngészők között pedig a webes alkalmazások és a HTML5 terjedésével elengedhetetlen, hogy böngészőnk mind a JAVA mind a Flash alkalmazásokat a lehető leggyorsabban jelenítse meg. Úttörőként a Google a Chrome 7-be már belerakta, hogy a böngésző a videokártyánk böngészés közben kihasználatlan energiáját a böngészésre fordítsa így mind a GPU-t mind a rajta szunnyadó memóriákat megdolgoztatja így gyorsítva jelentősen a böngészést, hiszen nem kell a CPU-t mindenért piszkálni, lévén annak amúgy is van dolga az OS-el. Másodikként a Firefox az új bétájával kezdett ezen a téren előre törni. De lehet, hogy mindez nem elég a fantasztikus gyorsuláshoz? Az tény a VGA berántása az oldalak megjelenítésébe sokat dobott a sebességen, viszont ellenpélda is van. Tesztelésnél igen elterjedt a Futuremark böngésző tesztelője, ami az összes új technológiát végig futtatja gépünkön és a végén ad egy pontszámot, amivel eldönthetjük jó gépünk és böngészőnk van vagy nincs.

A Peacekeeper alkalmazás igen egyszerű valami, felmegyünk, az oldalra engedélyezzük, amiket feldob a böngészőnk majd várunk olyan 5 percet, amíg lefutnak a tesztek. Ilyenkor érdemes minden más alkalmazást lezárni és nem piszkálni a gépet, mert az ronthatja a pontszámunkat. A tesztek eredményei nem hoznak nagy meglepetést, íme egy átlag processzoros lista böngésző fajtánként


Ami meglepő, hogy a Google Chrome 6-os verziója maga mögé utasítja a 7-es verzió két használt tagját, amit nem nevezhetünk normális eredménynek. A listán nem szerepel az Opera 11-es verziója lévén a program alfa verzióban van, de ettől függetlenül képzeljük oda a lista élmezőnyébe, hiszen az összes eddig lefuttatott teszt közül az Opera 11 viszi a pálmát 20302 Ponttal egy Intel Core i7-980X processzorral, ATI Radeon HD 5850 videokártyás 6G RAM-al Windows 7el felvértezett rendszeren! Viszonyítás képen a körülöttem fellelhető netezésre és munkára használt Intel Core 2 4400-as 2GHz-es 2GB-ramos Nvidia 7300 SE Office gépen 2038 Pontot értem el Firefox 4 b7-el, ami 20X kevesebb!

Persze a 10.5-ös verzió azért szépen ott dolgozik az élbolyban, de a 11-es megjelenésével a lista biztosan megváltozik majd. Sereghajtóként nem is lepődünk meg az Internet Explorereken. Lassúak buták, de sokan használják lévén minden előre telepített gépen az van és a rendszergazdák nem szokták más felé terelni a klienseket, lévén az nekik bőven jó lesz.

Egy korábbi cikkünkben már kiállítottunk egy listát, ahol a Firefox Opera Chrome sorrend volt, azonban ez valószínűleg az új verziók megjelenésével Opera Chrome Firefox-ra fog módosulni gyorsaság szempontjából, a kiegészítőket belevéve viszont képlékeny lehet a végeredmény, lévén nem tudjuk, hogy az Opera userek mennyire gyorsan tudnak majd jó kiegészítőket gyártani, a Firefox előnyét pedig egyelőre a Chrome se tudja behozni. Tehát a lista lehet marad az eredeti Firefox Opera Chrome. Meglátjuk, egy biztos, ha valaki a kinézetre megy akkor az Opera mindenképp listavezető, hiszen szép okos és letisztult, a Firefox új külsője már kicsit hajaz az Operára de van még mit rajta dolgozni, amit meg is ígértek, hogy a végleges még szebb lesz. A Chrome pedig továbbra is egyszerű és pont.

Aki a három vezető közül egyet választ nem fog tévútra térni, mindegyik igen jó böngésző a többi pedig már csak megszokás kérdése, fejlesztői szemmel pedig egyelőre marad a Firefox lévén a magyarok fele úgyis azt használja.

Melyik a leggyorsabb böngésző?

#totalstudio