Menu      

Windows Live 2011. Teszteltük!

Megjelent a Windows Live Essentials 2011-es verziója, amely többek között a Messenger frissített verzióját is magával hozta.
Elsőként leszögeznénk, hogy az XP tulajdonosok már ne is olvassák tovább a cikket, hiszen a program család Vista és Windows 7 rendszereken működik csak.

A béta fázis a tegnapi nappal véget ért és elkezdődött a program nyilvános terjesztése (Windows Live Messenger Wave 4 (15) kódnéven) a http://explore.live.com/windows-live-essentials oldalon. Én is leszedtem és kipróbáltam, de lássuk miként hatott rám.

A letöltés után következett a telepítés, amely még lassabb lett, mint az előző verzióknál szinte fantasztikus, hogy a Microsoft fejlesztői miként képesek ennyire lassú telepítőt előállítani. Valószínűleg igen sok időbe telhet nekik.

Én csak a Messenger, Fotótár és Mail szolgáltatásokat teszteltem, de ezen kívül nem szabad elfelejteni, hogy van benne még:

Movie Maker
Fényképeiből és videóiból látványos filmeket készíthet, és ezeket egyszerűen megoszthatja másokkal. Speciális hatások, áttűnések, hangok és képaláírások felvételével stílusosan mesélheti el a történetet

Szerkesztő (Writer)
Profi szintű blogot hozhat létre fényképek, videók, térképek és egyéb elemek felvételével.

Családbiztonság
A szülői felügyeleti eszközök segítségével a szülők gondoskodhatnak gyermekeik online biztonságáról.

Windows Live Mesh
Elérheti és szinkronizálhatja a fényképeket, dokumentumokat és egyéb fájlokat valamennyi számítógépén.

Messenger kísérő
Miközben webhelyeket látogat meg az Internet Explorerprogramban, megtekintheti a barátai által megosztott hivatkozásokat, és megjegyzést fűzhet azokhoz.

Bing eszköztár
Keresési eredményeket kérdezhet le a Bing szolgáltatásból anélkül, hogy kilépne az éppen megtekintett webhelyről.

Amiket telepítünk és kipróbálunk azok pedig a következőek:

Messenger
Folyamatosan tarthatja a kapcsolatot az Ön számára igazán fontos személyekkel számítógépén, telefonján vagy az interneten keresztül. Csevegés közben fényképeket és videókat oszthat meg, és megtekintheti a barátaitól származó legújabb frissítéseket

Fotótár
Nagyszerű eszközök állnak rendelkezésére, melyek segítségével rendszerezheti, retusálhatja és megoszthatja fényképeit és videóit. Lenyűgöző panorámaképeket, filmeket és diavetítéseket hozhat létre, és közzéteheti őket az interneten.

Mail
Hatékonyan kezelheti a különböző e-mail fiókokat, naptárakat, valamint ismerőseit - akkor is, ha nem kapcsolódik az internethez. Ráadásul egy nagyszerű eszköz használatával több fényképet is megoszthat e-mailben anélkül, hogy telezsúfolná mások postafiókját.

A telepítés után vagy újraindítást kér a rendszer (akkor ha nem volt előtte messenger telepítve) vagy elindul, és elkezd különféle dolgokat kérdezni. Elsőként természetesen be kell lépnünk Windows LIve fiókunkba, majd ezután eldönthetjük, hogy melyik közösségi hálózathoz szeretnénk csatlakozni (Egyelőre Facebook, MySpace és Linked In van).

Igen ez a Windows Live Messenger 2011 legújabb újítása, hogy összeköthetjük közösségi oldalainkat köztük a Facebook-ot is a Live Messengerrel így pillanatok oszthatunk meg a Messengeren keresztül eseményeket és képeket a Facebookon, vagy akár csetelhetünk is egyenesen Facebook-os partnereinkkel.

 

Az indulás a megígértekhez hasonlóan gyorsan történik pik pak bejelentkezik a rendszerbe és nem kell nézegetni sokáig a forgó ikonokat.

Miután átvergődtük magunkat a belépésen máris elénk tárul a teljesen új felület, amely elsőként biztosan mindenkit meg fog rémíteni. Minket is megijesztett. Egy teljesen új nagy felület, amelyen elsőként a frissítéseket kapjuk meg de jobb oldalt azért láthatóak barátaink is. Ahogy az lenni szokott a Microsoft ismét eltúlozta a méreteke 1280x1024-ben a monitor háromnegyedét kitakarja az új felület és sikerült akkora betűkkel írni, hogy a szoba másik feléből is el tudjuk olvasni.

Amint kicsit elszórakoztunk és végig nyomkodtuk a Újdonságok, legutóbbi, Én, Fényképek és további füleket, amik alatt azon frissítéseket látjuk, amik a Live rendszeren és a hozzá kapcsolt (nálunk jelen esetben a Facebook) rendszereken történtek, rögtön észrevehetünk egy aprócska gombot jobb oldalt, amivel végre visszaalakíthatjuk a kicsike kis régi MSN (bocsi megszokás, hiszen a Windows Live Messenger korábban ezen a néven futott) ablakra. A váltás szép és valóban kicsit a régire hasonlító ablakot kapunk de mégse!

Alapvetően átrendezgették a program főablakát levettek minden felesleges menüt, amit ezen túl a nevünkre kattintva érhetünk el, vagy bekapcsolhatjuk a menüsort, amivel láthatunk minden opciót. Elsőként természetesen a beállításokba mentünk, mert valahogy zavart, hogy a saját nevem van kiírva a nickem helyett. Sajnos itt ért az első csalódás miszerint nem lehet nicket megadni csak a Facebookhoz hasonlóan Vezeték és keresztnevet. Szívás, bár lehet ez csak azért van mert a facebookal összekötöttük a rendszert, de erre majd a teszt végén visszatérünk, amikor lecsatoljuk magunkat onnét. A többi beállítás szinte megegyezik a régi messengerrel, azonban pár új funkcióállítgatási lehetőségeit azért felfedhetjük.

Most pedig irány csetelni kedves barátom Ic3Man pont rám is írt így láthattam, hogy miként fest az amikor üzenetet kapok. Az ablak megváltozott új design szerint, ahogy azt a képen is látható.



Miután megkezdtük a beszélgetést láthatjuk, hogy megváltozott az ablak, ami funkciók eddig fent voltak le kerültek teljesen. Minden egy sorba került az üzenetíró mező alá, jó vagy nem? Mindenki döntse el maga. Az üzenet ablak alján alapból reklám volt található, de végre megadták az a lehetőséget, amit korábban csak segéd programokkal érhettünk el (név szerint A-patch), persze a megoldás még mindig nem az igazi mert egy kicsi reklám marad és a nagy is visszatér egy idő után, de legalább próbálkoznak. Az Apatch-nak egyébként kint van az új verziója, amivel persze rendbe tehetjük ezt a kis problémát.

Az ablak változásai között még megemlítendő, hogy nem lehet módosítani a képek méretét a beszélgetésben, ami szerintem továbbra is baromi nagy és felesleges ezért marad az elrejtés továbbra is. Sokaknak elsőként biztos az fog feltűnni, hogy nincsenek külön beszélgető ablakok. Ez csak félig igaz, hiszen alapból valóban füles beszélgetés van bekapcsolva, de vissza lehet állítani a különablakozat is a beállításoknál. Ez régen a Plus- is tudta, de itt jön a rossz hír, jelenleg nincs Plus! a rendszerhez, de biztosan csinálnak majd addig viszont, aki különféle színezéseket vagy kiemeléseket hozott létre a nevébe, az vegye ki mert elég idegesítő a sok krixkrax.

A legidegesítőbbnek az új verzióban az új emote icon-ok bizonyultak. Az ember várná a már évek óta megszokott vigyorgásokat, azonban teljesen újak kerültek a rendszerbe.

Érdemes még kitérni a Windows 7 tálca szolgáltatatásira, ahol nem csak pillanatok alatt válthatjuk állapotunkat de jobb gombbal a Kedvenceinkkel is azonnal chatelhetünk.
Ezek lennének a legnagyobb változások, alapvetően semmivel nem lett kevesebb, egy kicsit több lett, de a megszokható kategória az új Live Messenger 2011. Most pedig lássuk a mailt.

Most pedig lássuk a Windows Live Mail-t, amely szintén megváltozott külsőleg. Design tekintetében az Office 2010-es termékcsaládét örökölte, a teljesen egyszerű régi felépítést megbonyolítgatták, de egyáltalán nem vészes a történet.

 

Ami a használat során feltűnt, hogy begyorsult rendesen a program régen másodperceket kellett válni levélből levélbe, mappából mappába ugrásnál azonban ezeket az akadályokat most igen szépen veszi a program.

 

Újításokból nincs hiány ezeket felsorolni is nehéz lenne ezért ezekre nem is térnék ki. Egyértelműen jobb lett, mint az előző verzió, tehát bátran ajánljuk az átállást.


A Windows Live Fotótár szintén hatalmas változásokon ment át elsőként megemlítendő itt is a hatalmas begyorsulás, durva ezt mondani, de bizony gyorsabban jeleníti meg ugyanazt a képet, mint a Windows7 alap képnézegetője. Ezzel egy jó pontot mindenképp magáénak tudhat.

A megnyílás után lehetőségünk van a gyorsnézőből belemenni a programba, ahol egy csomó funkcióval találkozhatunk. Képünket vagdalhatjuk, javíthatjuk, színezhetjük és mindezek után akár rögtön meg is oszthatjuk közösségi hálózatokon.

 

Természetesen maga a rendszerezés sem maradhatott ki a programból, ahol dátum típus és számos egyéb szűrő szerint rendezgethetjük fotóinkat. A működés gyors a kezelő felület szintén a 2007-ben bevezetett, de 2010-ben tökéletesített Office-os megoldás, ami itt is remekül megállja a helyt. Csak ajánlani tudjuk.

Összességében, tehát elmondhatjuk, hogy a Windows Live 2011-es Essentials megfelelő lett, rengeteg újítás található benne, úgy hogy a régi értékek sem vesztek el. Végre bekapcsolódhatunk a legnagyobb közösségi hálózatok életébe anélkül, hogy felmennénk oda, továbbá mindezt fantasztikus gyorsasággal, ha a telepítés borzalmas lassúságát leszámítjuk.

Ui.: Sajnos a FB kikapcsolása után sem lehet sehogy Nick nevet felvinni, kötelező a kereszt és vezetéknév.

Windows Live 2011. Teszteltük!

#totalstudio