Menu      

Fontos a JS tömörítése

Manapság már nem létezhet oldal Javascript nélkül, a böngészők mindegyike támogatja sőt mrá a mobil eszközökön futó Natív böngészők nagy része is megküzd vele, azonban ez az a program nyelv, ami elkészülte után mindig tömörítésre szorul.

Általában egy jól megírt JS fájl akár több száz kilobyte méretűre is megduzzadhat és így jelentősen csökkentheti internetes honlapunk betöltődési sebességét. A sebesség pedig fontos, hiszen a Google már ezt is figyelembe veszi a rangsorolásnál, tehát ügyeljünk rá.

Megoldás persze erre a problémára is van. Számos tömörítő létezik az interneten, de alapvetően két fajta metódust támogatnak.

Az első módszer a JSMin vagyis a Minify, ami alapvetően csak annyit tesz hogy a Js fájljainkból kiveszi a szüneteket a sortöréseket és szépen egybe olvaszt mindent. Ezek után a JS nagyjából még olvasható lesz, de szerkeszteni igen komplikált. Első ránézésre egy halandó még megfejtheti a kódot, ami megközelítőleg két harmada lesz az eredeti fájlnak.

A második módszer a Packer, amely során a JS darabokra lesz bombázva és gyakorlatilag értelmetlen karakterláncokat kapunk, amiket a böngésző persze fel tud dolgozni gond nélkül. A fájl mérete ezzel a módszerrel is legalább egy harmad arányban csökken és némiképp biztonságosabb is lehet robotok ellen, lévén a kód teljes káoszt mutat és megfejtéséhez vissza kell alakítani.

Ezeken kívül is vannak még módszerek -bár tény, hogy a két legelterjedtebb a min és a packer - , amelyek sebesség növekedését a lenti grafikon szemlélteti nagyjából. 


Mindenképp érdemes megjegyeznünk, hogy a tömörítés előtt készítsünk másolatot az eredeti JS fájlról, mert vissza alakítani kicsit körülményesebb. Erre a leg egyszerűbb módszer, hogy az eredeti JS fájlt is fent hagyjuk a szerveren, de az indexben a tömörített JS-re hivatkozunk.
Az egyik legjobb és leg egyszerűbb tömörítőt a http://jscompress.com/ oldalon találhatjátok meg.

Fontos a JS tömörítése

#totalstudio